Deze tak van de geneeskunde omvat het hele locomotorisch stelsel.
U kan terecht voor bot- en gewrichtsklachten, spier- en peesoverbelastingen, sport- en ongevalsletsels, infiltraties, steunzolen, orthopedische schoenen en ander aangepast orthopedisch materiaal, kinderorthopedische aangelegenheden,…
Het doel is om na anamnese en klinisch onderzoek, zo nodig aangevuld met technische investigaties tot een accurate diagnose te komen en de meest gepaste behandeling aan te bieden. Indien een operatie als eerste keus naar voor komt, kan u rekenen op een uitgebreid netwerk van collega’s en staat Dr. Van Doninck er op u persoonlijk te verwijzen naar een chirurg die aan een ziekenhuis verbonden is met subspecialisatie in het domein waarbinnen uw ingreep valt. (voet en enkel – knie – heup en bekken – rug- hand en pols – elleboog – schouder – nek)
Orthopedische zorg verhoogt ontegensprekelijk uw levenskwaliteit en laat u volwaardig deelnemen aan het leven in al zijn facetten: gezin, professioneel, vrije tijd,… Ga voor optimale condities. Boet niet in aan quality of life en maak een afspraak voor gepersonaliseerde medische zorg.
Infiltraties
Inspuitingen van gewrichten kunnen zowel diagnostisch als therapeutisch een grote meerwaarde betekenen. Onder steriele omstandigheden wordt een gewrichtsholte aangeprikt en al dan niet na aspiratie van gewrichtsvocht kan een medicinale stof worden ingespoten. Meestal zal het ofwel cortisone betreffen ofwel hyaluronzuur, deze laatste ook vaak gekend onder de naam ‘gelinspuitingen’. Ook een locaal anestheticum kan ingespoten worden, soms in combinatie met corticoïden. Soms kan het aangewezen zijn een lichaamseigen product in te spuiten zoals PRP (platelet rich plasma).
Cortisone werkt ontstekingsremmend en zo ook pijnstillend. Het kan gebruikt worden voor tal van aandoeningen. Gezien de lage dosis die gebruikt wordt en de zeer lokale toepassing zijn de bijwerkingen verwaarloosbaar in vergelijking met systemische en lange duur behandelingen.
Hyaluronzuur of ‘gel’ wordt vooral gebruikt voor artroseproblematiek. Als smeermiddel en voedingssubstraat voor het kraakbeen gaat het de klachten die gepaard gaan met een gewricht dat slijtage vertoont goed onder controle kunnen houden.
Behalve gewrichten kunnen infiltraties ook elders in het lichaam van nut zijn. Bijvoorbeeld bij peesproblemen, slijmbeursontstekingen, carpaal tunnel syndroom,…
Steunzolen en (semi-) orthopedische schoenen
Onze voeten dragen het ganse lichaam. Stappen, traplopen, sporten… Voeten worden voortdurend belast. Daarom is een goede ondersteuning alsook een goede functie van de voet onmisbaar. Hulpmiddelen kunnen hierbij helpen en klachten voorkomen of behandelen. Dit zowel ter hoogte van de voet en enkel alsook hogerop in de knie, heup en rug.
Steunzolen worden dikwijls aangewend voor platvoeten, holvoeten, ontstekingen, hielspoor, ‘voetpijn’, overdruk, hielpijn bij groeiende kinderen, scheenbeenvliesontsteking bij sporters alsook in specifieke medische situaties als diabetes en reuma. Orthopedische steunzolen worden steeds op maat gemaakt en kunnen voor kinderen, volwassenen en ouderen vervaardigd worden in diverse materialen. Steunzolen kunnen dienen voor dagelijks gebruik, om te sporten of om bijvoorbeeld in werkschoenen te dragen. Door het specialistisch voorschrift kan u bovendien vaak op een tegemoetkoming door uw ziekenfonds rekenen.
(semi-) orthopedische schoenen bieden nog meer mogelijkheden. Wanneer steunzolen alleen het probleem niet kunnen verhelpen kan een aangepaste schoen een oplossing zijn. Deze worden ook steeds op maat gemaakt en variëren naargelang het type pathologie, de combinatie met andere hulpmiddelen, laag of hoog type,… Aangenaam om weten is dat orthopedische schoenen tegenwoordig heel modieus zijn en niet de plompe uitstraling van vroeger hebben. U kan gerust een schoen naar keuze of een foto er van als voorbeeld laten dienen om uw aangepaste schoen op af te stemmen. De gelijkenis zal treffend zijn en de ervaring leert dat mede hierdoor het dragen er van niet als extra last wordt ervaren.